Maandelijks archief: maart 2015

4 weken voor AGR, Scooters en Het Kopje  

Nog 4 weken te gaan, afgelopen week weer ruim 150 kilometer op de fiets gezeten, weliswaar verdeeld over twee dagen. Straks moet dat op één dag

Allereerst afgelopen donderdag op de fiets naar het werk geweest. Heen was het mistig, maar met een lichte wind in de rug ging het prima! Enkele keren werd ik voorbijgereden door een scooter. Ik moet dan altijd direct denken aan collega wielrenners die hele stukken achter een scooter aanrijden. Lekker uit de wind. Ik vraag me altijd af hoe ze dat dan doen. Die scooters gaan allemaal minimaal tien kilometer harder dan ik! Hoe ga ik in godsnaam in het wiel komen? Laatst vertelde iemand me dat het alleen kan bij ‘scooters zonder helm’.Oke!Robert1

En ja hoor, als ik al in de haven van Amsterdam fiets, komt er dan eindelijk eentje heel rustig voorbijgereden! Ik pik in en ik kan precies 500 meter lekker in de luwte achter de scooter aan. Dan slaat hij links en moet ik rechts………

Terug is de wind behoorlijk opgestoken en is hij niet gedraaid. Tegen dus. Langs het kanaal prima, maar hoe dichter ik bij huis kom hoe meer de wind me tegen gaat staan. Wel goed voor de benen!

En dan afgelopen zondagmiddag met het mooie weer een training van 2 uur en 40 minuten gedaan. Ik had me voorgenomen om naar het Kopje van Bloemendaal te gaan, de enige ‘heuvel’ in de wijde omtrek. Ik was er al eens geweest maar wist niet precies meer hoe ik moest rijden. Dus met de navigatie op de telefoon aan onderweg. Rijd ik midden door het bos bij Santpoort en Bloemendaal en het enige wat ik hoor is ‘keer om, keer om’!! Overigens nog best lastig te verstaan als je telefoon in je achterzak zit en de wind om je oren suist…

robert 3

Het was even zoeken, maar daar was hij dan eindelijk: Het Kopje. Het is een paar honderd meter klimmen, maar het geeft me wel weer even gevoel in de benen. Oh ja, zo gaat dat ook alweer als je omhoog rijdt! Om vervolgens slalommend tussen de skateboarders af te dalen en om te draaien voor nog een klim. Bovenop stuiter ik alle kanten op door de klinkers en twijfel ik weer even of ik mijn band niet lek heb gereden. Na vier keer op en af en besluit ik weer naar huis te gaan. Mooie rit, de benen voelen steeds beter aan!

Komende week weer een dag op de fiets naar het werk en dan in het weekend weer een lange rit. Een uitdaging gezien het feit dat Roos de komende tien dagen in Thailand is en ik alleen met de kinderen ben. Daar vinden we wel wat op!

robert2

5 weken voor AGR

o, mijn eerste blog over de aanloop naar de Amstel Gold Race (ofwel AGR). Ik laat jullie iedere week weten waar ik sta met mijn training. Om een inkijkje te geven in de voorbereiding en wat ik vind dat nodig is om de 150 kilometer op 18 april te kunnen uitrijden.

Wat ik al gedaan heb? Nou, de hele winter doorgetraind. Eén keer per week intervaltraining op de rollerbank in de schuur (een uur tot anderhalf uur). Eén keer per week op de mountainbike in de duinen (anderhalf tot twee uur). Volgens schema van zwager Marcel (ex profwielrenner). En wat krachttraining (squatten met Loek op mijn rug) en oefeningen voor de coördinatie. Allemaal om stabiel op de fiets te zitten. Twee weken geleden ben ik weer op de weg gestart om uithoudingsvermogen op te doen. Het is nu zaak om de broodnodige kilometers te maken!

Afgelopen woensdag weer op de fiets naar mijn werk geweest (37 kilometer naar Amsterdam Sloterdijk, via IJmuiden). Was koud ‘s morgen, ongeveer 2 graden! Twee broeken aan, twee shirts, thermo overschoenen en mijn dikke jas. Gelukkig komt de zon snel op en dan is het goed te doen. Terug wind mee langs het Noordzeekanaal. Lekker hoor!!

Vandaag een rit van 3 uur gedaan met mijn zwager Marcel. Hij gaat ook mee de AGR fietsen. We rijden door de duinen van Egmond en Bergen richting Camperduin. Ik zit steeds naar mijn achterband te kijken, heb het idee dat ik op een lekke band rijd! Heb ik nu het ventiel goed dichtgedraaid dat ik vanmorgen mijn banden oppompte? Blijkt niet zo te zijn, mijn gedachten nemen een loopje met me. Het is grijs, een graad of 5. Weer dikke kleren aan, muts onder mijn helm. Heb in beter weer gereden. Er staat nog aardig wat wind merken we als we door de polder de oversteek maken richting Warmenhuizen en Langedijk. Even koffie met appelgebak (om de calorieën aan te vullen Glimlach Emoticon) en daarna via Oterleek naar Stompetoren. Windje van de zijkant, zo eentje waar je net niet lekker van kan profiteren. Marcel geeft even gas en na 500 meter word ik uit het wiel gereden. Lekker hoor….. We steken over naar het Alkmaardermeer en rijden naar Krommenie. En dan, eindelijk (en uiteraard goed bedacht) van Krommenie terug naar Uitgeest en Castricum met de wind in de rug. Rustig pedalerend rijden we de laatste kilometers weg. Eenmaal thuis staat er 85 kilometer op de teller. Dik tevreden, ik voel de conditie verbeteren!

Aankomende week weer naar het werk fietsen en in het weekend een lange rit. Keep you posted!

Robert